6 Aralık 2011 Salı

denizdeyiz artık

ggggggggg
03/12/02011 cumartesi günü gecesi düşündüm.gündüzden motorcu murat usta gelecekti. motor aksamını yapacaktı.ara ara cevap vermez nihayet telefona cevap verdi.gelemeyeceğim dedi. o zaman bana yol göster ne yapayım dedim. istanbula gideceğim.üç gün sonra dönünce ilk işim senin iş olacak dedi.Selahattin ustaya söyledim.limanda da yapar acelimiz yok dedi.
o zaman dedim bu haftada karada kalalım sen de salonun üstüne bir davlumbaz yapacaksın onu yaparsın dedim.
hep; pazar günü denize ineceğiz diye bir haftadır hamle yapıyoruz, inelim diğer işler hep iç kısımda limanda yaparız dedi.
04/12/2011 pazar günü akşam üzeri saat 4-5 sularında denizdeyiz artık.limana geldikten sonra apar topar hazırlandım. metroya koştum.
pazartesi,salı hiç aramadım. her şey yolundadır. diye. yine de bir olumsuzluk olsa usta beni arar dedim.çarşamba günü motorcu murat gitmiş işi yapmıştır diyerekten selahattin ustayı aradım. Abi tekrar karaya çıktık dedi. neden dedim. denize inerken kullanılan romork küçük olduğunddan sağ taraftaki ayak ağırliğı kaldıramadığından polyester ezilmiş. ve su yapmış motoryat.yeniden o kısma polyester çektim. dedi. su dedğimiz ise 5 - 6 kova kadarmış. motoryatın batması mümkün değil.filikanın özelliğinden gelen etrafındaki koruma duvarını hiç kesmedik. bütünlüğünü bozmadık.
Motor, su ve elektrik aksamı  çalışmıyor biz artık denizdeyiz.Motorun kondeseye olan hotum ve mazot tankının yerleştirilip motora hotum bağlantıları yapılacak.bu yapılmayınca elektrik aksamı tamamlanamıyor.Biri işin hakkı üçtür.üç kez motorcu murat usta yapacağım diyerek atlattı.bir usta telefona bile cevap vermezmi.? Başımın çaresine bakıp yeni usta bulacağım.20/12/2011 salı günü itibari ile.
motorcu murat ustayı kesinliikle bıraktım.Elektrirkçi edip aradı geçen cumartesi (24/12/2011) öncesi ben hafta içi yapmazsam cumartesi kesin motorunuda çalıştıracağım dedi.


pazar günü aradım gitmediği gibi telefonuda açmıyor.herşeyi zamana bıraktım. acalem de yok.
28/12/2011 tarihinde akşam üzeri selahattin ustayı aradım.hal hatır sormak için.tam telefon açtığımda limandayız edip usta geldi.kapıyı açayım dedi.bu arada edip ustayı sabahtan aramış telefonum açılmamıştı.hayırlısı. 
Akşamı kurs olduğu için aramadım.bilmiyorum ne oldu.
29/12/2011 perşembe günü sabah telefonu evde unuttuğum için öğleye kadar bihaber yaşadık.geri dönüp almak içimden de gelmedi.öğle arası lojmana gittim aldım telefonu. edip ustayı aradım. göstergeleri taktım.bitti. kondese motor arası hortum ölçülerini aldım o hortumları alıyorum dedi. mazot deposunun olmadığını söyledi. kenan da yokmuş. kenanı aradım. dükkanın telefonunu aldım müjdattan. aradım açan yok. ikinci sefer nurettin açtı.konuştuk.murat işimi yapmadı.edip gelirse depoyu verirmisiniz dedim. tamam dedi.
edibe gidip almasını söyledim.
Yeniyıl 2012 geldi.herkese kutlu, hayırlı olsun.
hala motorumuz yapılmaadı. 12/01/2012 tarihinde motorcu murat ustayı aradım. işimizi yapacağını söyledi.14/01/2012 cumartesi günü saat 11.00 ara istanbulu dönüş tarihim belli olacak.ona göre plan yaparız.
aradım.perşembe aliağaya dönüş yapacağını söyledi.19/01/2012 perşembe sabahı radaım.bugün gideceğim dedi. ben ise yapacaksan hafta sonu geleceğim diye aramıştım. Anahtaralrın Edip'te olduğunu telefonumu açmadığı için  anahtarı ve depoyu sana bırakmasını söyleyemedim.tornacı hasan usta biliyor dedim.hasan ustayı aradım. anlattım.
sonra ertuğrul oyur ustamı aradım.oğlumun dükkanında oturuyorum dedi. edip telefonu açmıyor, murat usta motoumuzu yapacak  anahtarı ve depoyu edipten alıp murata verelim  nasıl olur dedim. sağolsun ben şimdi ararım olmaz ise sanayiye gider hallederim.sanada bilgi veririm. dedi.
hayırlısı yeni bir ışık daha gözüktü.bakalım sonuç naasıl olur.bir yorum getiremiyorum.motroculara inanın güvenim kalmadı.
Bu ayrıntılar çok önemli.saat 11.30 gibi Ertuğrul abi aradı.ve selahattin usta ile  sanayiye gitmişler edipten anahtarı alıp muratın komşusuna bırakmışlar.muratı arayıp bilgi vermişler.muratı aradım cevap vermedi.
saat 12.00 muratı aradım. evet anahtarı aldım.şimdi gidiyorum dedi.ertuğrul abiyi aradım bilgilendirdim.

ohhhhhhh beeeeeeee! Motor ustamız Murat artık teknede.Telefonum çaldı. murat teknenin adı ne dedi. Turan Dedim.limanda mam neresinde bilmiyorum.ben bulurum dedi.
biraz sonra selahattin ustayı aradım.fenerlerin kontrolü için denizde imiş. bir buçuk saat sonra limandayım dedi.mazot tankı çekek yerinde imiş.
tekrar murat aradı.Egsoz yukarıda buradan denz suyu dışarı gitmez ve egsoz çıkışı aşağıya alınacak dedi.ayrıca elektrik tesisatı kötü bununla denizde sorun yaşarsın dedi.
malum elektrikçi hiç bir sorun yaşamamamıza rağmen telefonu açmıyor.kendisini sanayide görünce söylersin dedim; murata tamam dedi.
23/01/2012 pazartesi günü akşam üzeri saat 4 gibi selahattin usta ardı. geri döndüm.motroyaımızı su aldığında karaya çektiği zaman vedat ustadan 15 kğ standart elyaf kullnmıştı.ayrıca 1 tenekede polyester almış onuda söyledi.vedat ustanın işi olduğundan geri verecekmişiz.selahattin usta hep bazı şeyleri son ana bırakır.yine de aynı yaptı. salonun üstüne ypacağımız köprü için malzeme varmı  dedim yok.nekadar polyester ve elyaf gider dedim.6 kğ kadar polyester ve o kadarda elyaf gerekiyormuş.
neyse aliağa küçük sanayi sitesinden berrak boyanın sahibi yüceli aradım.bocu ödemek için 1 teneke polyster ve 15 kğ standart elyaf ne kadar dedim. elimde yok yarın sabaha gelir dedi. toplam 230 tl dedi. tamam dedim.
internetten izmir inşaatçılar çarşısında bulunan yücel komppozitin telefonunu buldum.harun reşit ile 2 teneke polyestre ve 20 kğ elyafı toplamda 294 tlye anlaştık.bankada yeterli nakit olmadığından eve gitiim koşaa koşa bankaya bankamatikten para yatırdım ve tekrar eve geldim. ilgili hesaba parayı 16.57 de havale ettim.bu arada nakliye için aliağaya giden ordem in hesabında nakliye tutarını 10 tl'yi yatırdım.  harun reşit aradı hesapta gözükmüyor dedi. eft yaptığımı saatinidde söyledim. tamam dedi. bankayı aramış bekleyenler içerisinde havalemi görmüş.
selahattin ustayı aradım.Mehmet demir su ürünleri kooperatifi aliağa adresine gelecek dedim.
24/01/2012 sabahı murat ustayı aradım perşembe günü motoryatta olacağını söyledi.
yaaaa sabır. yine sabır.26/01/2012 perşembe halamı, anamı ve babaı muğlaya doktora götürdüm.devlet hastanesine.geri dönüşümüz akşam üzeri beş gibiydi.canım çok kahve içmek istedi araba ile gelirken.durmadık çünki evde inekler vardı.kiracımız sebahat teyze büyük fincan Türk kahvesi hazırladı sobanın başında içerken muratı aradım.Şirketin işleri vardı bugün onu yaptım yarın sabah senin motordayım dedi. hadi hayırlısı.
27/01/2012 cuma günü sabahı gergin bir şekilde işyerine gittim.sabah erken kalktım sabah namazına ardından köye giip kahvaltımı yaptıktan sonra lojmana geldim duş alıp işe gittim.erken saatte işe gittim.orhan ilhan geldi şapkası başında ben bilgisayayrın başındaydım o gelince kaltım masama geçtim.o üç gün rapor aldıktan sonra ilk kez görüşüyorduk.şimden sonra ilişkilerimizi sadece iş ortramından ibaret tutuyoruz ve aile ilişkşilerimizi askıya alıyoruz pembe yalanlar söylemiyoruz dedi.
sayın ilhan pembe yalanlşar ne ? bir şeyler mi duydun dedim.
senin ağzın gevşek nerede duracağını bilmiyorsun dedi.
ben senin bana söylediğin paylaştığımız konularda hiç konuşmadım açık açık söyle bileyim dedim.
tamam konuşma ozaman dedim. kes dedim herkes haklı ayağa kalktı ilk defa hiddetlendi. bağırdı. sayın kaşkaya ve müdür bey geldi.
pembe yalanlar
herkes haklı oda bende.
hadi hayırlısı.
cumartesi sabahı motorcu murat ustayı dört beş kez aradım cevap yok.akşam üzeri cevap verdi.yattayım dedi. motoru bugün çalıştırabilirmiyiz dedim yarın pazar gün çalışacak dedi.bekleyeceğim iki aydır beliyorum bir daha beklesem ne olur.
29/01/2012 pazar günü ani bir kararla lojmanı boşalttım.Dalaman jakaranda sitesinden ev takası ile üzerine para vererek aldığım siteye taşındım.pazar gün hiç motorcu murat ustayı arayamadım.
Arada geçen zamanda neler oldu bilmiyorum.murat ile görüştüm Tornacı hasan ile birlikte yapmamız gerekiyor dedi.dedi.kendisi ile görüşmüş ertesi gün gideceklermiş.o zaman aradım hasan gelmemiş.ben arıyorum hasanı telefonumu açmıyor.iki gün açmadı.
muratı aradım anlattım durumu ben dükkanına gidiyorum dedi. 06/02/2012 pazartesi günü oluyor. hastaneye fidanımı ve halamı götürdüm.sabahleyin erken saatte hastaneden murat ile görüştüm bügün hasanda oradaymış yapacağız dedi.akşam üzeri saat 3 gibi eve döndüm. Aradım. murat bu eksoz olmaz dedi. selehattin ustayı aradım daha önce bu eksoz konusunu anlattım.dedim. hasanın ölçü alıp bazı şeyleri yapması gerekiyormuş. neler yapılacak diye sormadım. selahattin ustayı aradım. oda çekek yerinde çalışıyor.muratlar limanda.bir bakarmısın murat usta teknede dedim.bir dahada her ikisini aramadım
salı gün gündüz murat ustayı aradım açmadı.gece saat 9 da ulaştım kendisine istanbula ne zaman gidiyorsun dedim. şimdi yola çıkacağım bu gün yağmurdan dolayı gidemedik tekneye.pazartesi dönüşümde iş tamam dedi.
14/02/2012 günü murat ustayı aradım. İstanbuldan bugün akşam çıkacakmış.
21/02/2012 tarihine kadar telefonumu açmadı.önceki günlerde selahattin usta ile görüştüm.Kumanda kolları takılmış kondesenin yerini değiştirmiş mazot deposunu takmış. murat usta kondese bağlantılarını yaptı mı kontağa basıp hareket ederiz artık dedi. eski hali ile her yer horum makine dairesinde dedi. kondeseyi başka yere monte etmekle  hortumlar da azalacak dedi.
Baka bir arkadaşın telefonu ile aradım açtı.yapılanları anlattım tamam dedi.yarın sabah gideceğim.
22/02/2012 çarşamba sabahı arıyorum cevap yok.öğle oldu arıyırum cevap yok.Yaaa sabır Allahım.

 24/02/2012 cuma gecesi izmire hareket ettim.Sabah 8 de merodan biçerova durağından indim ve küçük aliağa sanayisine vardım. Öyle bir köşede durdum ki bir taraftan kardeşler hurdacılık sahibi Kenanı ondan alınan mazot deposunun parasını (30) vereceğim ve motorun faturasını alacağım diğer taraftam motorcu muratı alıp tekneye götürüp motoru çalıştıracağız.Kenan geldi. parayı verdim.nurettinden faturasını aldım.teşekkür ediyorum.ticaret bu kadar düzgün yapılır diyorum.
Ardından murat geldi.aradan 3 ay geldi. hala motorumuz çalışmadı.YA... SABIR Kİ NE SABIR.....
Bırak geçmişi dedim kendine merhabalaştık.şu adamı göndereyim gidelim, şu motora bak, dedi. geminin jeneratörü için yapılan motordaki kondese sistemine baktım.bindik arabaya vardık tekneye.hiç bir şey yapılmamış kim tarafından esas ustamız tarafından tabiii. motorun her tarafı hortum ve hortumların 3 yılda bir değişmesi gerekiyor tutarı da 350Tl.
Murat dedi. Tarn bey senin bu kondesen çok büyük 300 beygirli motorlar için bu durmda senin motorun hiç ısınmayacak ısınmayan motorda verimli çalışmaz.Bu kondeseyi satalım müşteri var kaça almıştım  dedi. 400 tl dedim horum kullanmayacağımız daha sağlıklı olanı da 750 tl 'ye alırız dedi.aradı satıcıyı izmiri.varmış elinde satmışlar yenisine cumaya teslim edecekler.siparişi verdi.ben o işyerine 350 tl ödeyeceğim.kararımızı verdik. tekneyi tekettik.
misafirhanede cumartesi akşamı kaldım.pazar teknede bulundum eksikleri not aldım.(Ertesi gün Tuğrul geldi.bana aldığı büyük kondesede ustanın söylediklerini anlattım.oooo işte ısınmayan motor daha iyidir.nereden aldığını hatırlayamadı.işte 1.500 tl'lik kondeseyi 400 tl Aldım. yorumlar ama amaç başka tarafa olayı getirmek neyse tam söyleyemese de ara sıra vurguladı en ilginci sana söyleyemediğim selahattin usta hakkında bilgiler var  dur dedim aman söyleme.
Vurguladığı veya istediği olaya hiç aldırmadım.Neden beni yalnız bıraktın dedim.net cevap yok.işte selahattin usta seni arayıp malzeme yok dediğinde ona inandın dedi. ben dedi seni bırakmakla biliyorum sen 8-9 bin tl zarar ettin.fazla paraya iş yaptırdın dedi.ayrıca seb bunun kaydını falanda burada yaptıramazsın diğer işleri yaptıramadığın gibi. dedi.çağır şuradan vinç bu hali ile al götür.)





1 yorum:

  1. Emeği geçen herkesin ellerine sağlık. Yazanı da bilakis tebrik ederim iyi mutlu günlerde kazasız belasız kullanmak naip etsin. darısı benim gibi uzaktan bakıp iç geçirenlere.

    YanıtlaSil